12/6/10

Ένα βιβλίο μια σκέψη

M.V. Montalban, Γκαλίντεθ: το ανώφελο πρόσωπο του θανάτου, μτφρ. Βάσω Συνοδινού, επιμ. μτφρ. Δήμ. Παπαβασιλείου, εκδόσεις Πάπυρος, σελ. 552

Στη Νέα Υόρκη του 1956 μια απολύτως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Χ.Ντ. Γκαλίντεθ, δικηγόρος και συγγραφέας, εξόριστος εκπρόσωπος του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος και πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ολοκληρώνει τη συγγραφή μιας διατριβής με αντικείμενο τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής. Το θέμα της εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην προσωπικότητα και τα έργα του Ραφαέλ Τρουχίγιο, του διαβόητο δικτάτορα του Αγίου Δομινίκου. Τη δημοσιοποίηση του βιβλίου θα ακολουθήσει ακαριαία η απαγωγή του συγγραφέα και η μεταφορά του στη Δομινικανή Δημοκρατία. Τα ίχνη του Γκαλίντεθ θα χαθούν για πάντα. Μια Αμερικανίδα φοιτήτρια ωστόσο θα ριχτεί τριάντα δυο χρόνια αργότερα στην αναζήτηση στοιχείων σχετικών με την πορεία της ζωής του τελευταίου, πριν και μετά την απαγωγή του.
Συνδυάζοντας μια μεγάλη ποικιλία αφηγηματικών ειδών και τεχνικών, που χωνεύονται διαλεκτικά σε ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ, ο γνωστός για τα ριζοσπαστικά αστυνομικά του μυθιστορήματα και πρόωρα χαμένος Μανουέλ Βάσκες Μονταλμπάν στέκεται σε ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός και κομίζει από αυτό μια μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων, σχετικών με την διαρκή περιπέτεια και τις πανταχού παρούσες αντιφάσεις της πολιτικής, στις διάφορες εκδοχές της, καθεστωτικές και όχι μόνο.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: