29/9/19

Ο Ντενκτάς στο Nότο

Οι εκδόσεις Ψηφίδες παρουσιάζουν το βιβλίο του Γρηγόρη Ιωάννου Ο Ντενκτάς στο Nότο, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, στο Pοlis Art Cafe.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο· Θοδωρής Ρακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο του Όσλο· Παυσανίας Καραθανάσης, κοινωνικός ανθρωπολόγος· Δανάη Καρυδάκη, ιστορικός· Συντονίζει ο Σπύρος Κακουριώτης, δημοσιογράφος

Δανειζόμαστε τα λόγια του καθηγητή Αλέξη Ηρακλείδη για να πούμε πως, [τ]ο βιβλίο φιλοδοξεί να αρθρώσει μία γενική θεώρηση για το πώς κανονικοποιήθη­κε η διχοτόμηση στους Ελληνοκυπρίους, κατά τα τελευταία 25 –κυρίως 15– χρόνια, και έτσι να φέρει στο φως ένα κρυμμένο αλλά κοινό μυστικό των Ελληνοκυπρίων.

Το βασικό επιχείρημα του βιβλίου είναι ότι η εδραίωση της διχοτόμη­σης δεν ήταν αυτόματη, ούτε συνέβη πίσω από την πλάτη των Ελλη­νοκυπρίων. Ίσως πιο σημαντική ήταν η απώθηση από πολλούς των συνε­πειών του ηχηρού Όχι του 2004 και η αδυναμία τους να επεξεργαστούν εναλλακτικές πρακτικές και άλλα σενάρια τα επόμενα χρόνια. Προσθέτει δε ότι η απομυθοποίηση που επήλθε με τη διαδικασία του δημοψηφίσμα­τος σήμανε το τέλος της ομίχλης και μαζί και το τέλος της αθωότητας για όλους: εννοεί βέβαια για τους Ελληνοκυπρίους που πριν εμφανιζόντουσαν διεθνώς ως διαλλακτικοί, ενώ οι Τουρκοκύπριοι αδιάλλακτοι υπό τον Ραούφ Ντενκτάς. Διευκρινίζει δε, ότι το σύνθημα, ο Ντενκτάς στο Νότο, το φώναξαν οι Τουρκοκύπριοι το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτε­λεσμάτων του δημοψηφίσματος, αντιστρέφοντας έτσι τον εθνοκεντρισμό που εξέφραζε και υπηρετούσε ο Ραούφ Ντενκτάς και οι συνεργάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: