9/4/17

Νεύρωση και ευτυχία

Έργο του Μανώλη Μπαμπούση από την έκθεσή με τίτλο Something stupid


DOMINIQUE DRILLON, Η ευτυχία να είσαι νευρωτικός! μτφρ. Ξανθίππη Τσελέντη, επιμ. Βασιλική Τσίγκανου, Εκδόσεις Αρμός, σελ. 342

Ο συγγραφέας Ντομινίκ Ντριγιόν, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, συνιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχανάλυσης και Μάνατζμεντ, απευθύνεται κυρίως στο μέσο αναγνώστη και τον εισάγει στον χώρο αυτών των ψυχικών παθήσεων, δίνοντας του, με ως επί το πλείστον εύληπτο τρόπο, τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αντιληφθεί αυτές τις ψυχικές συγκρούσεις, οι οποίες προδίδουν: αγχωτικές καταστάσεις, έλλειψη αυτοπεποίθησης, φοβίες, εμμονές, δύσθυμη συμπεριφορά, μελαγχολία, κατάθλιψη.
Ο Ντομινίκ Ντριγιόν, καταφεύγοντας σε παραδείγματα και πρακτικές επανεξετάζει θεμελιώδεις αρχές της ψυχανάλυσης και διευρύνει το πεδίο έρευνας διαφορετικών τύπων νευρώσεων. Με μια σειρά ασκήσεων και τεστ εξοικειώνει τον αναγνώστη με αυτές τις ψυχικές διαταραχές, προσεγγίζοντας εν μέρει και τα κοινωνικά αίτια της πολύ συχνής εμφάνισής των. Αφυπνίζοντας τις γνωστικές του διεργασίες θα τον ωθήσει να αναγνωρίσει την τυχόν προβληματική ψυχική του κατάσταση και να αναζητήσει κάποια από τις προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Αν και φαίνεται αντιφατική η σύζευξη των όρων «νεύρωση» και «ευτυχία»,- βέβαια να τονισθεί ότι ο όρος «ευτυχία» παραπέμπει στην ευζωία, στην εσωτερική γαλήνη – ο τίτλος υπαγορεύει τον στόχο του εγχειρήματος του Ντομινίκ Ντριγιόν και αποκαλύπτει μια αισιόδοξη οπτική: ο πάσχων, συνειδητοποιώντας τις νευρώσεις του, μπορεί «όχι να απαλλαγεί από αυτές, αλλά να ζήσει πολύ καλύτερα με αυτές». Δεν έχουμε παρά να τις διαβάσουμε, να τις ερμηνεύσουμε, να τις αποδεχτούμε. Επομένως, διαχειριζόμαστε τη σχέση μας με τον εαυτό μας, διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους, απελευθερωνόμαστε και τελικά είμαστε εν δυνάμει ευτυχείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: