10/5/14

Περιοδικά

Εντευκτήριο, τχ. 102-103. Σελίδες για την Νόρα Αναγνωστάκη, και μια συνολική αναφορά της Λίζυς Τσιριμώκου στη Τζίνα Πολίτη, όπου και η εύστοχη αποτίμηση της μεθόδου της:  «θα έπρεπε να μιλάμε για συνανάγνωση: με αφορμή το όποιο κείμενο, οδηγείται σε απρόσμενες διασταυρώσεις και διακειμενικούς κόμβους, όπου ο ανδρικός λόγος κοντράρει τον γυναικείο, οι λογόγριφοι του Τζόυς συνομιλούν με λακανικά λογοπαίγνια, η αρχαία τραγωδία συναντά τον ψυχαναλυτικό λόγο, το Περί ύψους του Λογγίνου ξεκλειδώνει τον ακραίο λόγο του Χειμωνά, ο ηδονισμός του Ντάρρελλ και ο ερωτισμός του Τσίρκα βαίνουν παραλλήλως, παρά τις διαφορές τους, ο δαρβινισμός φωτίζει αλλιώς την παπαδιαμαντική Φόνισσα και τον Καρκαβίτσα...» Εν ολίγοις, τα δυσεύρετα κριτικά αυτονόητα... Επίσης, τρία πεζά ποιήματα του Γιώργου Θεοχάρη, που συνιστούν μια οξυδερκή αποτίμηση (ιστορική και ποιητική) της Μεταπολίτευσης, υπό το φως του παρόντος.
Το δέντρο, τχ. 197-198. Υπό τον τίτλο «Η γοητεία της μυθοπλασίας» κυκλοφορεί το νέο τεύχος, περιλαμβάνοντας γραφές παλαιότερες και νεώτερες, καθώς και κριτικά σχόλια .
Desmos/δεσμός, τχ. 41. Το περιοδικό της εν Γαλλία «ομογένειας» που εκδίδουν ο Γιάννης και η Κλειώ Μαυροειδάκου, με το αφιέρωμα Dionysos et la vigne, που επιμελήθηκε η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα,  με δοκιμιακά και λογοτεχνικά κείμενα επί του θέματος.

Κ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: