17/11/12

Μεγάλη Ψυχιατρική Εγκυκλοπαίδεια


Μία εξαιρετική και καλαίσθητη έκδοση, με προλόγους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, του καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βενετσάνου Μαυρέα και του συγγραφέα της έκδοσης Νικηφόρου Αγγελόπουλου, ομοτίμου καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κυκλοφόρησε μόλις από τις Ιατρικές Εκδόσεις "ΒΗΤΑ".
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόλογό του ο ίδιος ο συγγραφέας, "αυτό το λεξικό δεν απευθύνεται μόνο στους ψυχιάτρους. Κάθε ιατρός θα ωφεληθεί από μία τέτοια εγκυκλοπαίδεια. Ακόμη περισσότερο θα ωφεληθούν οι φοιτητές της ιατρικής και οι ειδικευόμενοι σε κάθε ειδικότητα, όπως επίσης ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, νομικοί. Ο ρόλος ενός λεξικού δεν είναι να αναλύει εις βάθος ούτε να διεισδύει εξαντλητικά στην ουσία των πραγμάτων αλλά κυρίως να συνοψίζει και στην καλύτερη περίπτωση να περιγράφει. Τα λήμματα σε αυτό το εγκυκλοπαιδικό λεξικό είναι δύο ειδών. Είναι μία κατηγορία θεμάτων που αναπτύσσονται σε μερικές γραμμές ως τυπικοί ορισμοί και μία άλλη κατηγορία που αποτελείται από θέματα πλήρως ανεπτυγμένα και σχολιασμένα, συνοδευόμενα από ενδεικτική βιβλιογραφία. Περιλαμβάνονται όροι από την κλινική ψυχιατρική, την κοινωνική ψυχιατρική, την ψυχοσωματική ιατρική, την βιοχημεία, την ψυχοφαρμακολογία, την γενετική, τη νευρολογία και νευροχειρουργική, την ενδοκρινολογία, την επιδημιολογία".

Από τη δική του πλευρά, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης γράφει μεταξύ άλλων στον δικό του πρόλογο: “Στις αναζητήσεις των εφηβικών μας χρόνων κυρίαρχο ρόλο έπαιζαν ο Ζίγκμουντ Φρόυντ, ο Καρλ Γιάγκ και ο Άλφρεντ Άντλερ. Απόψεις του πρώτου όπως 'ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας' ή του δεύτερου 'ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους' ερμηνεύονται στο ψυχιατρικό λεξικό μέσα από τις λέξεις και τις θεωρίες όπως η Αντλεριανή σχολή ή Αντλεριανή ψυχολογία. Το λεξικό επεκτείνεται ακόμα και στην ερμηνεία λέξεων από το χώρο της φυσιολογίας, της βιοχημείας, της νευρολογίας, της φαρμακολογίας και της θεραπευτικής. Το ψυχιατρικό λεξικό του φίλου Νικηφόρου Αγγελόπουλου μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι οι ψυχολογικές έννοιες που χρησιμοποιούμε είναι συνδεδεμένες με τη συμπεριφορά μας που είναι καθρέπτης της εσωτερικής μας κατάστασης και της σωματικής μας υγείας”.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: