10/11/12

Μια ταινία, και πολλές όψεις της κρίσης

«Όταν γίνεσαι δούλος, χάνεις τη μισή σου αρετή!»
Ομήρου Οδύσσεια, ...πριν 2800 χρόνια

Μήπως όλοι έχουμε περάσει σ’ αυτή τη φάση; Μπορεί κανείς να πει σήμερα την ΑΛΗΘΕΙΑ; Όλα είναι διαστρεβλωμένα, όλα είναι ψεύτικα, όλα παραπλανητικά: η πολιτική, η οικονομία, ο πολιτισμός, οι ειδήσεις, οι φίλοι μας, ο εαυτός μας, η ψυχή μας!
 Όταν όλα «κόβονται»... οι μισθοί, οι συντάξεις, τα τρόφιμα, οι βενζίνες, οι σπουδές, οι ζωές, ο έρωτας..., τι να πούμε εμείς οι κατακαημένοι σκηνοθέτες, που κόβονται οι ταινίες μας από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης! Έχω κάνει μια ταινία για την ελληνική ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ και τη γερμανική κατάθλιψη... Μια ταινία για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια... Κι έρχεται ο κύριος Εϊπίδης και την απαγορεύει να παιχτεί στο φεστιβάλ, χωρίς καμιά δικαιολογία!

Ενώ καλεί εκατοντάδες ξένους, άσχετους, διανομείς κλπ. «να φάνε, να πιούνε και χορτάτοι να κοιμηθούνε», δεν επιτρέπει στις ελληνικές ταινίες να προβληθούν καν! Και ρωτάω, εδώ και 20 χρόνια έχουν έρθει χιλιάδες ξένοι, «παρακαθήμενοι» κλπ. Έχει ποτέ πουληθεί μια ελληνική ταινία; Και αυτό γιατί κανείς δεν νοιάζεται, κανείς δεν πονάει, κανείς δεν αγαπάει τον ελληνικό πολιτισμό, να σκύψει με φροντίδα και να δει τα προβλήματά του! Ξένες ταινίες ατάκτως ερριμμένες με τις ελληνικές, χωρίς πρόγραμμα, ανακατεμένες, χωρίς κανένα σεβασμό σε τίποτα. Γιατί τόση διαστρέβλωση σε όλα; Μπορεί κανείς δημοσιογράφος να πει την αλήθεια; Γράφονται απίθανα κείμενα σε όλες τις εφημερίδες, για τις εκπληκτικές ξένες ταινίες, που δεν τις ξέρει ούτε η μάνα τους, και για τις ελληνικές ΤΙΠΟΤΑ. ΓΙΑΤΙ; Δεν θα επαναλάβω τη ρήση του Ομήρου, αλλά το γνωμικό του Βασίλη Ρώτα: «η μισή αλήθεια είναι ψέμα ολάκερο»!
«ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ή KLAIN MAIN PUTS», ονομάζεται η ταινία μου.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: