6/4/12

Πολυδιάστατο μήνυμα ζωής

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ

ΑΡΗΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ, Τα ταξίδια μου, ποιήματα 1976-2011, εκδόσεις ΚΨΜ

Γεννημένος στα Παράκοιλα Λέσβου το 1953, ο Άρης Ταστάνης έχει ήδη μια διαδρομή δεκαετιών ως λογοτέχνης και αγωνιστής της αριστεράς. Από τα 14 χρόνια του οργανώθηκε στη Δ.Ν. Λαμπράκη. Το 1974 εντάχθηκε στην ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος».
Παρότι καθηλωμένος από  22 ετών σε αναπηρικό καρότσι, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται και να αποδεικνύει με τη συγγραφική του δράση τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης για ζωή και δημιουργία.
Δεν αποδέχθηκε ο Άρης τον κοινωνικό αποκλεισμό στον οποίο ωθούνται τα άτομα με αναπηρία, από τις προκαταλήψεις της κοινωνίας και την απουσία των αναγκαίων υποδομών και φροντίδας εκ μέρους της πολιτείας για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Από τα «ταξίδια» του Άρη Ταστάνη στην ποίηση πηγάζει ένα πολυδιάστατο μήνυμα αγώνα, ζωής και ελπίδας. Ο Άρης μας ταξιδεύει με την ποίηση σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι.
Συμπορεύεται με τον Τσε Γκεβάρα και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, συμπάσχει με τον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλει την κοινωνική αδικία και την υποκρισία των ισχυρών, που «στήνουν καρτέρι με προβολείς  έγχρωμους/ και μοιράζουν φυλλάδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα/ στη Σομαλία
 – Μοντενέγκρο - Αφγανιστάν – Παλαιστίνη».
«Με οξύ, αλλά και τρυφερό λόγο –έγραφε για τον Ταστάνη στην Αυγή ο Τάσος Βουρνάς στις 20.12.1976– μιλά για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των αδύναμων ανθρώπων της πολιτείας», ενώ ο Νικηφόρος από το 1979 έλεγε ότι ο Ταστάνης «με γνήσιο ρεαλισμό τραγουδά τα πάθη των ανθρώπων. Με λυρισμό και νόστο ταξιδεύει στην Αιολική γη».
Από τη μεριά του ο Τάσος Λειβαδίτης έγραφε, σε αυτήν εδώ την εφημερίδα το 1980, ότι στην ποίηση του Ταστάνη «Δεν είναι μόνο οι απόμερες γειτονιές της Αθήνας, αλλά όλου του κόσμου».
Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που ο Άρη Ταστάνης με θεωρεί φίλο του, και όχι μόνο ομοϊδεάτη του και σύντροφο στο ίδιο κομματικό μετερίζι του ΣΥΝ. Διότι, όπως λέει η Χ. Αλεξίου σ’ ένα της τραγούδι «Τους φίλους τους διαλέγουμε». Κι αυτό πιστεύω ότι ισχύει στη δική μου σχέση με τον αγωνιστή της ζωής και λαμπρό ποιητή Άρη Ταστάνη.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάϊρον» για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: