31/12/10

2011: Ελπιδοφόρα Νέα Χρονιά

Ηχεί ως παραδοξολόγημα αυτός ο τίτλος, κι όμως μπορεί και να μην είναι. Γιατί, απέναντι σε όλα όσα έντονα ταξικά και αλλοτριωτικά επιχειρούν να μας επιβληθούν με πρόσχημα την οικονομική κρίση, εμφανίζεται ήδη ένας διάχυτος κοινωνικός και κυρίως πολιτιστικός αναβρασμός, αμφισβήτησης, αντίστασης, ανυπακοής, σε διάφορα επίπεδα και χώρους. Ιδιαίτερα στο χώρο των ιδεών, ευρύτερα της πολιτιστικής δημιουργίας, στον οποίο αναφερόμαστε ως «Αναγνώσεις», η κίνηση αυτή παρουσιάζεται με μια ελπιδοφόρα ένταση.

Σε ριζική αντιδιαστολή με την κυρίαρχη καταναλωτική βιομηχανία του τηλεοπτικού θεάματος και των διαφόρων «επωνύμων σταρ» του, μια νέα, ελπιδοφόρα, αν και ασυντόνιστη ακόμη πραγματικότητα γεννά σημαντικά λογοτεχνικά έργα, ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, εκτός εμπορικού κυκλώματος σημαντικές κινηματογραφικές δημιουργίες, πειραματικά μουσικά δρώμενα, ενώ νέοι τραγουδοποιοί καταθέτουν τις πολιτικό-πολιτιστικές τους ευαισθησίες έξω από τα κυκλώματα των εταιρειών, οι εικαστικές εκθέσεις και δράσεις πληθαίνουν, όπως και οι ενδιαφέρουσες και καλαίσθητες εκδόσεις νέων βιβλίων ή νέες μεταφραστικές προτάσεις κλασσικών, αλλά και τα πολιτιστικά περιοδικά και εκδηλώσεις, στην πρωτεύουσα και την επαρχία. Κοινωνικό-πολιτιστικά κύτταρα, δημοτικών κινήσεων, μικρών ομάδων φίλων, φοιτητικών ομάδων, κινήσεων ποικίλων ευαισθησιών, αγκαλιάζονται από διακριτά τμήματα του πληθυσμού, δημιουργούν μια νέα πολιτιστική και, ευρύτερα, βαθιά πολιτική πραγματικότητα. Όσοι εξαντλούν βέβαια την πληροφόρηση τους στα δρώμενα του τετραγώνου του κέντρου της πρωτεύουσας, στις πολιτικά και κομματικά κατευθυνόμενες ειδήσεις, τα ποικίλης ύλης ιλουστρασιόν περιοδικά, τις προσφορές των μεγάλων αστικών εφημερίδων και τις μειούμενες πολιτιστικές τους στήλες, όλα αυτά τα αγνοούν.
Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά. Ενώ παραμένει ο χώρος που φιλοξενεί αλλά και εκφράζει πολλά από τα καινούργια αυτά ρεύματα, ταυτόχρονα οι γνωστές αγκυλώσεις και αδράνειες συχνά κυριαρχούν. Το καινούργιο που αναζητούμε θα πρέπει να κατακτηθεί και μέσα στην αριστερά – σε μια αριστερά που τη χαρακτηρίζει η αντιφατικότητα αλλά και η διάθεση για διάλογο.
Οι «Αναγνώσεις», στα 8 χρόνια παρουσίας τους, προσπαθούν να αναδείξουν τις ιδέες αλλά και τις πρακτικές που αποτυπώνονται σε εκείνα τα βιβλία που δεν αποτελούν τους «κράχτες» των εκδοτών... Τα νούμερα της βιβλιοπαραγωγής, ακόμα και των πωλήσεων, αφορούν τα βιβλία ως καταναλωτικά προϊόντα. Αλλά οι ιδέες που υπάρχουν στα βιβλία αποτελούν το μόνο εφόδιό μας για να σταθούμε μέσα στην κρίση, για να μη μας σαρώσει. Και αυτές τις ιδέες δεν μπορεί κανείς να τις βρει πουθενά αλλού, παρά μόνο εκεί, στον ίδιο τον Λόγο των τεχνών και των επιστημών.
Μ’ αυτή τη διάθεση, αν γίνει διάθεση όλων μας, όσων συμμετέχουμε στην εθελοντική συλλογική προσπάθεια των «Αναγνώσεων», ο τίτλος του σχολίου μπορεί και να μην είναι παραδοξολόγημα. Προς αυτή την κατεύθυνση και οι ευχές μας για Καλή και Δημιουργική Χρονιά.

Η σύνταξη των «Αναγνώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: