24/9/10

Ένα βιβλίο, μια σκέψη

ΡΕΙ ΜΠΡΑΝΤΜΠΕΡΙ, Φαρενάιτ 451, διασκευή σε κόμικς Τιμ Χάμιλτον, μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 132

Μισό περίπου αιώνα πριν, ο Ρέι Μπράνμπερι, ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς πολιτικής επιστημονικής φαντασίας, δημοσίευσε το σημαντικότερο έργο του, το Φαρενάιτ 451, ένα από τα πλέον εμβληματικά δυστοπικά μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα. Το βιβλίο μάς παρουσιάζει μια ασφυκτικά ελεγχόμενη από την εξουσία και την εικονική πραγματικότητα κοινωνία, στην οποία τα βιβλία απαγορεύονται ολοσχερώς και καίγονται από ειδικούς πυροσβέστες κάθε φορά που εντοπίζονται σε κάποιο σπίτι.
Ο Γκάι Μόνταγκ, πυροσβέστης ο ίδιος, αφυπνίζεται και εξεγείρεται απέναντι στον απόλυτο έλεγχο της σκέψης τον οποίο αντιπροσωπεύει η απαγόρευση της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας και κάθε είδους ενοχλητικής για το σύστημα γνώσης, και καταφέρνει να συγκρουστεί και να διαφύγει, λίγο προτού η διαρκώς ευρισκόμενη σε πόλεμο κοινωνία στην οποία ζούσε καταστραφεί ολοσχερώς.
Το παρόν graphic novel είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του σκιτσογράφου με τον συγγραφέα και καταφέρνει να αποδώσει με εντυπωσιακά «κινηματογραφικό» τρόπο τόσο τον πυρήνα της αφήγησης του Μπράντμπερι όσο και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του βιβλίου.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: