17/7/10

Ένα βιβλίο μια σκέψη (2)

ΙΕΖΕΚΙΗΛ ΝΤΕ ΣΠΑΝΧΑΪΜ, Η ιστορία της πάπισσας Ιωάννας, μτφρ. Περικλής Ροδάκης, εκδόσεις Κοροτζή, σελ. 128

Η ιστορία της πάπισσας Ιωάννας είναι ευρύτατα γνωστή στο ελληνικό κοινό από το ομότιτλο, εμβληματικό μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροίδη. Ο ίδιος ο μεγάλος σατιρικός, στον πρόλογό του, αναφέρεται στις πηγές στις οποίες ανέτρεξε για να μελετήσει την ιστορία της κοπέλας, που σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς όντως ανέβηκε στον παπικό θρόνο. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχει το ανά χείρας έργο του ιστορικού Ι.Ε. Σπανχάιμ, που μεταφράστηκε επιτυχώς στη γλώσσα μας από τον Περικλή Ροδάκη.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: στο πρώτο εκτίθενται και τεκμηριώνονται σε πηγές της εποχής τα γεγονότα που οδηγούν τον συγγραφέα στο συμπέρασμα ότι η ιστορία της πάπισσας είναι αληθινή. Στο δεύτερο, ο Στανχάιμ αντικρούει όσους κατά καιρούς έχουν επιχειρηματολογήσει εναντίον αυτής της θέσης, καταλογίζοντας σε πολλούς από αυτούς σκοπιμότητα συνδεδεμένη με τις δεσμεύσεις τους έναντι της καθολικής εκκλησίας. Στο τρίτο μέρος γίνεται μια εκτεταμένη έρευνα των χρονολογικών υλικών και η ανάδειξη της Ιωάννας στο ύπατο θρησκευτικό αξίωμα εξετάζεται στο πλαίσιο των θρησκευτικών και εν γένει ιστορικών συγκυριών της εποχής.
Βασισμένη σε μέγα πλήθος πηγών, η έρευνα του Σπανχάιμ δείχνει εξαιρετικά πειστική και, αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι βοήθησε ιδιαίτερα τον Ροίδη στην έρευνα που προηγήθηκε της συγγραφής της δικής του Πάπισσας Ιωάννας. Ενδιαφέρων και κατατοπιστικός ο πρόλογος του εκδότη.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: