6/12/15

Ο ζωγράφος του μήνα



Ο ζωγράφος του Δεκεμβρίου είναι ο Χρήστος Αγγελόπουλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Φοίτησε σε σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης (1999-2001). Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (2005-2010)ζωγραφική με δάσκαλο τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα νωπογραφίας και φορητής εικόνας με δάσκαλο τον Παύλο Σάμιο καθώς και μαθήματα χαρακτικής στο Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής με δασκάλους τη Βίκυ Τσαλαματά και τον Άκη Πειρουνίδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής (2010-2015) ως δεύτερο πτυχίο, ενώ ταυτόχρονα φοίτησε στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, με δάσκαλο τον Μιχάλη Αρφαρά. Το 2014 έλαβε μέρος σε σεμινάριο του ΠΕΓΑ της ΑΣΚΤ της Αθήνας, με θεματική την «Έντυπη Τέχνη και Νέες Τεχνολογίες, σχεδιασμός και πραγματοποίηση Καλλιτεχνικού Βιβλίου στην Ψηφιακή Εποχή». Συμμετείχε με το Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ΜΙΜΑΡ ΣΙΝΑΝ σε διεθνές workshop στην Κων/πολη.
                                                                                                 
Έχει παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως τα «Ημερολόγια Φωτιάς», στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» (2008), η  «Ακυβέρνητες  Πολιτείες», στο Μουσείο Γουναρόπουλου (2011), το «Print Festival», στην Αθήνα (2012), η «Σπόρος Ελπίδας», στη Ζάκυνθο (2013), η «7η Μπιεννάλε Φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος, στο Ίδρυμα  Θεοχαράκη, η «Να χαραχθεί με γράμματα κομψά», στις εκδόσεις Γαβριηλίδης  και η «Της Θάλασσας Εικόνες», στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (2014), η «Κων/πολη, Παλίμψηστη Πόλη, Ιχνηλασίες, Οραματισμοί», στην Art Athina, οι Αόρατες Πόλεις, στα Χανιά, το «4th Student International Print Show»,στην Αίγυπτο και το «2nd GLOBAL PRINT DOURO», στην Πορτογαλία (2015).
Ο εικαστικός κόσμος του Χρήστου Αγγελόπουλου καθρεφτίζει την αγωνία του να κρατήσει τα ίχνη της ζωής από το παρελθόν και το παρόν με τα ποικίλα μέσα της παραδοσιακής χαρακτικής τέχνης της γραμμένης πάνω στο τσίγκο ή την πέτρα, της άμεσα συνδεδεμένης τόσο με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία όσο και με την τέχνη του λόγου.                                                 
Πυρήνας του είναι η πόλις  και η εστία της, η οικία, που ακολουθεί τον καλλιτέχνη μέσα στα συνειδητά μονοπάτια  της μνήμης και στους ανεξερεύνητους λαβυρίνθους του ονείρου και τον ωθεί να την αποτυπώσει με κινητήρια δύναμη το ρυθμό. Δημιουργεί παλλόμενες συνθέσεις με κατόψεις αρχαίων οικισμών αυτούσιες ή αποδομημένες σε προσωπικά ιδεογράμματα, βαμμένα γκρίζα, μαύρα ή λουλακί, χάρτες και αρχιτεκτονικά σχέδια που προβάλλονται πάνω σε γράμματα αποσπασμένα από κείμενα και σχήματα σχεδόν ιερογλυφικά. Μας θυμίζουν που και που τις αφηρημένες, παλλόμενες, αρχαϊκές συνθέσεις του πρωτοπόρου οραματιστή δασκάλου του Μπάουχάους Πάουλ Κλέε. Διακρίνεται με την ιδιαίτερη ταυτότητα που του προσδίδει ο πολιτισμός των Κυκλάδων και οι αντανακλάσεις του φωτός πάνω στις πέτρινες αιμασιές  που χωρίζουν τα χωράφια τους. Γράφει μιαν αληθινή μαρτυρία για μια προσωπική του σχέση με την Αθήνα ή την Κωνσταντινούπολη ή την Κέα κι αναζητά το ανθρώπινο, ποιητικό πρόσωπό τους.

ΛΗΔΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου