17/11/12

Διάλογος για τον Τάκη Σινόπουλο

Αξιότιμε κ. Βούλγαρη
Εξεπλάγην από την απόπειρά σας, επί δύο συναπτές Κυριακές, να «αριστεροποιήσετε» τον ποιητή Τάκη Σινόπουλο, ερμηνεύοντας ορισμένα ποιήματά του. Όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που συμμετείχε στον εμφύλιο, επιλέγοντας να αγωνισθεί εναντίον της αριστεράς από τις τάξεις του Εθνικού στρατού, νομίζω πως από μόνη της η ερμηνεία των ποιημάτων, καθώς και οι φιλολογικές πληροφορίες που επικαλείσθε, δεν αρκούν. Πόσο μάλλον, που η μετέπειτα πολιτική στάση του Σινόπουλου δεν δηλώνει κάποια ένταξή του στην αριστερά. Έχετε να προσκομίσετε και κάποια άλλα στοιχεία, π.χ. μαρτυρίες, που να υποστηρίζουν αυτή τη «διασταλτική», για να το πω ευγενικά, ένταξη του Τάκη Σινόπουλου στην πλευρά της αριστεράς;
Μανόλης Καραγιάννης
φιλόλογος

Κύριε Καραγιάννη
Δεν διαθέτω άλλες πληροφορίες, πέρα από τα ίδια τα κείμενα. Αλλά δεν νομίζω πως τοποθέτησα τον Σινόπουλο «στην πλευρά της αριστεράς», με τον τρόπο που συνήθως, ένθεν και ένθεν, αποδίδονται πολιτικές ταυτότητες σε συγγραφείς και στο έργο τους. Πάντως, πέρα από τη στράτευσή του (ως γιατρού) στον Εθνικό στρατό (όπως και χιλιάδων αριστερών πολιτών), μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί στοιχεία πολιτικής ένταξης του Σινόπουλου «στην πλευρά της δεξιάς». Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ευχαρίστως να τα δούμε. Μήπως, όμως, ο Σινόπουλος ευρίσκετο «υπεράνω» τέτοιων διακρίσεων; Το μόνο που προκύπτει, από τα κείμενά του και την εμπλοκή του στη συζήτηση για την ποίηση της ήττας, είναι πως αφίσταται συνειδητά από κάθε είδους αντίληψη «υπεράνω» της ιστορίας.
Ναι, σε μια ερμηνεία προέβην, αλλά δεν θα επικαλεστώ την ερμηνευτική «ελευθερία», όσο κι αν είναι θεμιτή. Νομίζω πως η φιλολογική έρευνα μέλλει να αποδείξει, ή όχι, του λόγου το αληθές.
Κώστας Βούλγαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: